RESEPI IKAN SIAKAP STIM LIMAU
Bahan-bahan:
½ batang Leek
3 cm Halia Muda
8 biji Cili Padi Merah
3 Biji jus Limau Nipis
1 Akar Daun Ketumbar
13 ulas Bawang Putih
1 sudu kecil Minyak Bijan
1 sudu besar Minyak Ikan
Garam secukup rasa
Serbuk Lada Putih secukup rasa
4 batang Serai
Cara Menyediakan:
• Hiriskan nipis leek, halia muda, cili padi merah dan akar daun ketumbar.
• Tiga biji limau nipis perahkan jusnya.
• Taburkan bahan-bahan yang telah dihiris tadi.
• Masukkan sedikit bawang putih yang telah diblend.
• Tuangkan jus limau, minyak bijan, minyak ikan, garam, serbuk lada putih dan gaulkan bahan-bahan tersebut.
• Letakkan ikan di atas bahan-bahan tadi dan taburkan lagi bahan-bahan yang telah dihiris tadi.
• Letakkan serai yang telah dititik.
• Balutkan ikan siakap dengan aluminium foil.
• Masukkan ke dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 190 Celsius selama dua puluh minit.
• Hiriskan daun ketumbar dan taburkan di atas ikan yang telah dimasak.
SELAMAT MENCUBA.
sumber
0 Response to "RESEPI IKAN SIAKAP STIM LIMAU"
Post a Comment