RESEPI BUBUR PULUT HITAM.



BAHAN-BAHAN :

1 cawan pulut hitam
3/4  cawan gula pasir - boleh tambah
2 cawan santan - boleh tambah
secubit dua garam - boleh tambah
2 helai daun pandan - disimpul

CARA MEMASAK :

Bersihkan pulut hitam dan rendam dulu pulut selama 3 jam . Kemudian rebus pulut hitam dengan air secukupnya sehingga kembang pastikan pulut dikacau supaya masak sekata . Bila pulut dah kembang dan air rebusan menjadi sangat sedikit boleh lah dimasukkan semua santan , gula pasir , daun pandan , secubit garam . Jika kurang kuah boleh ditambah santan lagi dan jika suka manis tambah lagi gula - semuanya ikut citarasa kita .

Biarkan bubur masak serta mendidih , sekali -sekala kacau bubur supaya semua bahan cukup mesra . Bila dah masak boleh la ditutup api dapur .

Sediakan 1 mangkuk kecil pati santan yang sudah dicampur secubit garam . Ceduk bubur pulut hitam ni ke dalam mangkuk yang sesuai dan ceduk sesudu besar pati santan ke atas pemukaan bubur sebelum makan .


0 Response to "RESEPI BUBUR PULUT HITAM."

Post a Comment