RESEPI KAYA BALL / APAM JEPUN.



Bahan-bahan

250g tepung gandum
1 sudu teh serbuk penaik
secubit garam
125g mentega 
75g gula kastor
4 biji telur
200ml susu segar
1/2 sudu teh esen vanila
Serikaya

Kaedah penyediaan :

1. Ayak tepung, serbuk penaik dan garam. Ketepikan.
2. Pukul mentega dan gula hingga kembang. Masukkan telur dan pukul lagi.
3. Masukkan esen vanilla.
4. Masukkan 1/4 susu, putar, masukkan 1/4 campuran tepung, selang-seli hingga habis.
5. Lenser acuan dengan sedikit minyak masak. Sudukan bancuhan agak-agak separuh acuan, sudukan pula sedikit kaya dan tutupkan dengan lebihan bancuhan.
6. Panaskan ketuhar pada 145 C dan bakar pada rak tengah selama 10 - 12 minit.


sumber

0 Response to "RESEPI KAYA BALL / APAM JEPUN."

Post a Comment