RESEPI KURMA TELUR.


Assalamualaikum dan slamat petang semua,

Hari nie menu saya Kurma Telur...Request dari Mr. Hubby.. Sangat2 sedap...hehehe...puji sendiri masak...

So, sape2 yang tekeliur tu... Jom sama2 kita masak.. Bawah nie senarai barang dan cara masak..

SELAMAT MENCUBA!!!


Bahan-Bahan:
Telur (ikut le berapa nak masak) Kobis Santan pekat (mengikut keperluan) Serbuk Kurma (dicampurkan sedikit air) 1 labu Bawang Besar (dibahagikan lapan tanpa memutuskan ia dari labunya. potong dari atas bawang tanpa mengenai bawah bawang... susah nak cerita.. paham-paham sendiri la) 1 Labu bawang kecil (dihiris) 3 ulas bawang putih (dihiris) Garam secukup rasa Sedikit minyak masak 1 batang kayu manis 2 ulas bunga lawang Sedikit minyak masak 

Cara:
1) Rebus telur sehingga masak. Sejukkan dan buangkan kulitnya 2) Tumiskan bawang putih dan merah sehingga wangi 3) Masukkan kurma bersama kayu manis dan bunga lawang. Tunggu sehingga naik minyak 4) Masukkan garam 5) Masukkan santan pekat, kobis, telur dan bawang besar. 6) Tunggu sehingga kobis layu dan bawang besar menjadi keputihan. 7) Padamkan api, angkat dan hidang. 
Tambahan:
1) Jika hendak pedas, boleh tambahkan cili giling/bo bersama dengan kurma untuk ditumis. 2) Bawang besar dalam kurma itu sedap dimakan 3)Kuning telur jika bercampur dengan kuah kurma membuatkan rasanya lebih sedap. 4) Kurma lebih sedap dimakan dengan sambal tumis (ikan bilis, ikan, ayam dsb)



sumber

0 Response to "RESEPI KURMA TELUR."

Post a Comment