RESEPI BISKUT KELAPA RANGUP.




Sebut jer biskut kelapa, kita semua dah terbayang kerangupan biskut tersebut dan juga rasa nya yang sangat sedap. Biskut kepala adalah biskut turun temurun yang tak pernah ditelan zaman.

Jom cuba resepi biskut kelapa yang saya sediakan nie.. Khas utk penggemarnya. 

Selamat mencuba yer...



Bahan-bahan:

2 cawan kelapa parut  (desicated coconut)
1 cawan mumbung gula icing
(150g)(jika guna gula halus rata saja ya (130g)
1 buku butter (250g) / marjerin 1 cawan
2 biji kuning telur
4 cawan rata tepung ubi (400g)
2/3 cawan tepung gandum (70g)
1 sudu teh mumbung baking powder (secubit saja)


Cara-cara :

Sangai / goreng dengan api perlahankelapa parut hingga perang rata.
Putar butter dan gula hingga kembang, masukkan telur satu2 putar 10 saat.
Ayak tepung2 bersama baking powder       
Kemudian masukkan kedalam adunan butter sikit2 selang seli dengan kelapa
sambil diuli hingga jadi doh yang lembut.(biarkan lembut sebentar nanti ia akan keras)
Gelek dan terap dengan acuan bulan sabit.
Susun atas dulang dan bakar suhu 150 darjah selama 20-25 min atau ikut suhu kepanasan oven masing2 .

Semoga Berjaya.

0 Response to "RESEPI BISKUT KELAPA RANGUP."

Post a Comment