Bahan-bahan:
- 1 1/2 cawan beras
- 1 inci halia (dihiris halus)
- Serbuk secukup rasa Maggi/pati ayam
- Sedikit isi ayam (dipotong-potong kecil)
- Air secukupnya
- 1 biji lada merah
- Sedikit daun bawang dan daun sup (hiris)
- Bawang goreng
- Ikan bilis goreng
- Sedikit minyak bijan
Cara-cara:
- Masukkan air untuk rebus ayam sehingga empuk. Pastikan air rebusannya banyak untuk masak nasi, dan untuk 'kuah' bubur. Kemudian asingkan ayam dan air rebusan ayam.
- Basuh beras sehingga bersih dan masukkan air rebusan ayam tadi untuk masak nasi. Asingkan sedikit air rebusan ayam yang ditambah garam dan secukup rasa takot nasi kembang dan kering.
- Semasa memasak nasi, kacau dan masukkan air rebusan ayam sedikit demi sedikit sehingga nasi kembang dan lembik.
- Selepas bubur dah masak, masukkan halia, serbuk perasa dan garam.
- Masukkan hirisan isi ayam ke dalam bubur.
- Siap. Hidangkan bersama hirisan lada merah, bawang goreng, ikan bilis goreng dan daun bawang/sup serta masukkan beberapa titik minyak bijan.
0 Response to "RESEPI BUBUR AYAM."
Post a Comment