RESEPI BUBUR AYAM.




Bahan-bahan:
  • 1 1/2 cawan beras
  • 1 inci halia (dihiris halus)
  • Serbuk secukup rasa Maggi/pati ayam
  • Sedikit isi ayam (dipotong-potong kecil)
  • Air secukupnya
  • 1 biji lada merah
  • Sedikit daun bawang dan daun sup (hiris)
  • Bawang goreng
  • Ikan bilis goreng
  • Sedikit minyak bijan


Cara-cara:
  1. Masukkan air untuk rebus ayam sehingga empuk. Pastikan air rebusannya banyak untuk masak nasi, dan untuk 'kuah' bubur. Kemudian asingkan ayam dan air rebusan ayam. 
  2. Basuh beras sehingga bersih dan masukkan air rebusan ayam tadi untuk masak nasi. Asingkan sedikit air rebusan ayam yang ditambah garam dan secukup rasa takot nasi kembang dan kering. 
  3. Semasa memasak nasi, kacau dan masukkan air rebusan ayam sedikit demi sedikit sehingga nasi kembang dan lembik.
  4. Selepas bubur dah masak, masukkan halia, serbuk perasa dan garam. 
  5. Masukkan hirisan isi ayam ke dalam bubur. 
  6. Siap. Hidangkan bersama hirisan lada merah, bawang goreng, ikan bilis goreng dan daun bawang/sup serta masukkan beberapa titik minyak bijan. 

0 Response to "RESEPI BUBUR AYAM."

Post a Comment