Bahan:-
Ikan Bawal.
Bahan Sos Tomato:-
- 3 ulas bawang merah - dihiris
- 2 ulas bawang putih - dihiris
- 1 inci halia - dihiris halus
- 1 biji bawang besar - dihiris kasar/potong bulat
- 3 tangkai cili padi - diketuk
- 2 biji tomato - dibelah 6
- 2 sb. sos cili
- 3 sb. sos tomato
- 1 kiub serbuk pati ayam
- garam dan gula secukup rasa
- sedikit daun ketumbar - dicincang
- Lumurkan ikan dengan sedikit garam dan serbuk kunyit. Goreng 3/4 masak, angkat dan ketepikan.
- Panaskan sedikit minyak dalam kuali dan tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia hingga naik bau.
- Masukkan sedikit air, sos cili dan sos tomato.
- Masukkan garam, gula dan serbuk pati ayam. Gaul mesra.
- Masukkan ikan dan masak hingga kuah agak pekat.
- Akhir sekali masukkan bawang besar, buah tomato dan cili padi.
- Biar sekejap dan tutup api. Hidang dan taburkan daun ketumbar.
0 Response to "RESEPI IKAN BAWAL MASAK TOMATO."
Post a Comment