Bahan2:
- 2 sk yis mauripan
- 1/4 cawan air suam
- 1sk gula
- **satukan bahan diatas dan biar berbuih utk memastikan yis aktif.
- 3 cwn Tepung gandum
- 4 sb gula
- 1/2 sk garam
- 2 sb susu tepung>>takde stok jadinya tak masukkan
- 1 biji telur
- 1/2 cawan air - kurang lebih>> yg ni guna fresh milk sbb tak masukkan susu tepung n air kita lebihkan
- 2- 21/2 sb butter / marjerin>>kita gantikan shortening n separuh mentega
Cara2:
- Satukan tepung, gula, garam, susu tepung ke dalam mangkuk yang besar. Gaulkan sekata dan lubangkan tengah2 tepung. Tuangkan telur, air, yis dan marjerin. Uli sehingga llicin atau tidak melekat ditangan. Biar kan doh didalam bekas yang berttutup atau tutup menggunakan tuala lembab sehingga doh kembang.
- Bila doh kembang tumbuk2 untuk keluarkan angin dan boleh bentukkan donut anda.
- Biar sebentar donut naik *15-20 minit* dan goreng dengan minyak panas dengan api sederhana kecil.
- Salutkan donut dengan gula halus atau celupkan dengan coklat.
- Sedia dinikmati.
0 Response to "RESEPI PAU GORENG LEMBUT."
Post a Comment