RESEPI DONUT LEMBUT DAN GEBU.



Ini bahan-bahannya:

500gram tepung gandum, kalau guna tepung high Protein pun okey. Warna donut putih jer.
2 sudu majerin
1 sudu teh garam
3 sudu susu tepung (kebetulan susu anak daraku ada.. guna jer)
3 sudu gula pasir.
11gram mauripan
sedikit air sejuk yang disimpan dalam peti ais ( guna apabila adunan belum lembut)


Cara Menyediakan:

1. Kembangkan mauripan guna air suam. Biarkan.
2. Dalam satu mangkuk masukkan tepung, buat lobang ditengahnya, masukkan gula, susu dan majerin. Adun mesra kesemua bahan.
3. Tuang mauripan kedalam adunan. Uli kesemuanya hingga menjadi doh. Masukkan garam yang sudah dilarutkan dalam air suam.
4. Uli adunan hingga doh lembut, jika belum lembut masukkan air simpanan dalam peti ais. Uli lagi.
Adunan doh yang siap diuli.
Terus terap pada acuan, sebelum tu guna pengelek untuk meratakan doh.Hasil seperti diatas.
5 minit kemudian donut akan berkembang dengan jaya. Masa ini korang dah boleh panaskan api kuali, boh minyak yang banyak untuk tengelamkan donut yang belum dimasak. Apabila minyak panas. Masukkan donut kedalam kuali.


Guna api kecil, goreng donut kena sabar sedikit. Kalau guna api besar kulit luar akan masak, isi donut masih mentah.

Kalau nak frozenkan donut, cukuplah hanya matikan yis dengan memasak donut sekejap sahaja.


SELAMAT MENCUBA.


sumber

0 Response to "RESEPI DONUT LEMBUT DAN GEBU."

Post a Comment