Bahan-bahan:
Inti sardin:
1 tin sardin saiz sederhana
3 tangkai cili merah (if suka pedas tambah cili api)
2 biji kentang yang dah siap direbus (kasi lembut)
2 biji bawang besar (hiris)
4 ulas bawang putih (hiris)
10 tangkai cili kering (blend dengan sedikit air) / cili mesin
Kulit Karipap:
tepung gandum
buttercup
sedikit garam
air
Cara-cara membuatnya:
1) Asingkan isi sardin dn kuah. Ketepikan.
2) Tumiskan bawang besar dan bawang putih sampai naik bau.
3) Masukkan 3 sudu cili mesin
4) Masukkan isi sardin dan kacau.
5) Masukkan pula kuah sardin dan cili merah. Masukkan sedikit garam.
6) Masukkan kentang yang dah dipotong kecil. Kacau sampai sebati.
Dan siap...
Cara Membuat Kulit Karipap:
1) Gaulkan suku buttercup dgn tepung gandum. Agak2 je kuantiti tepung tu.
*gaul sampai jadi kuning
2) Masukkan air sedikit demi sedikit bagi doh tu sebati n melekat antara satu sama lain.
3) Sebatikan sampai jadi doh mcm kat bawah ni. Jangan keras sangat n jangan lembut sgt. If keras sangat, tambah air. If terlalu lembut, tambah tepung.
4) Uli tepung
5) Tekapkan doh tu dgn cawan bulat. Lepas tu letakkan isi n kelim.
Dan boleh lah goreng..
SELAMAT MENCUBA.
0 Response to "RESEPI KARIPAP SARDIN."
Post a Comment