RESEPI LEPAT PISANG.



Assalamualaikum dan salam sejahtera semua,

Hari nie, pisang terlebih dirumah.. Maka terjadinya lepat pisang... Atas permintaan tekak sendiri.. hehehe... Sangat lah mudah nak buat, tak perlu nak bersusah payah sangat dan hasilnya sangat lah memberansangkan.. Alhamdulillah... Jadi, kat sini saya dah sediakan resepinya.. Moh ler kita buat sama-sama..

SELAMAT MENCUBA!!!!


BAHAN-BAHANNYA :-)
  • 700 gram pisang emas/ pisang kapas, buang kulitnya
  • 70 gram gula melaka, hiris halus
  • 1/4 cawan gula pasir
  • 1/2 cawan kelapa parut putih (pilih kelapa berkulit basah)
  • 3/4 camca teh baking powder
  • 1 cawan + 2 camca besar tepung gandum
  • Secubit garam
  • Daun pisang secukupnya, dilayur dan potong pada saiz yang sesuai

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Lecek pisang tadi bersama gula melaka, sedikit garam dan baking powder hingga halus. Masukkan kelapa dan gaul rata. Tambah tepung sedikit demi sedikit sambil digaul hingga rata dan tepung habis. Ketepikan sebentar.
  2. Panaskan kukusan. Ambil sehelai daun pisang yang telah disiapkan awal tadi. Letak 2 camca besar adunan di tengah2 daun pisang dan ratakan. Bungkus seperti biasa anda membentuk lepat pisang. Buat hingga siap dan kukus atas air menggelegak selama 20 minit. Sejukkan sebelum dihidangkan. Menghasilkan 16 - 18 biji kuih bergantung pada saiz

0 Response to "RESEPI LEPAT PISANG."

Post a Comment