Bahan - Bahan:
- 4 keping whole leg (debone)
- 1/2 kiub ayam
- 2 sudu besar sos tiram
- 2 sudu besar kicap manis
- 3 ulas bawang putih (tumbuk kasar)
- 1cm halia(tumbuk kasar)
- Lada hitam, lada sulah
- Sedikit olive oil
- Bersih ayam dan lap dengan kitchen towel
- Cucuk sedikit bahagian yg ada isi dengan garfu/apa2 yg tajam supaya bahan perapan meresap ke dalam ayam.
- Lumurkan kepingan ayam dengan kiub ayam lada hitam dan lada sulah
- Gaukan pula dengan sos tiram dan kicap manis.
- Akhir sekali gaulkan daging dengan bahan tumbuk.
- Letakkan sedikit olive oil supaya daging tak kering
- Perap daging paling kurang selama 1 jam.Tapi saya suka perap semalaman supaya segala bahan perapan meresap ke dalam daging...memang best
- Bakar daging sehingga masak.
MASHED POTATO
Bahan-Bahan:
- 3 biji kentang besar (~1kg)
- 2 sudu besar mentega
- 1/4 cawan susu segar
- Serbuk Lada hitam kasar (jika suka)
- Kupaskan kentang dan dadu kecil (supaya cepat embuk dan mempercepat proses lenyek)
- Rebus kentang sehingga empuk (lina pg masukkan 1 sudu kecil garam semasa merebus kentang)
- Bila empuk, toskan air.Terus lenyek kentang dalam keadaan kentang masih panas
- Masukkan susu segar (sedikit demi sedikit) dan mentega. Gaul rata.
- Sesuaikan rasa (tambah garam (jika tak cukup masin, lada sulah dan lada hitam)
SOS BLACK PEPPER
Bahan-Bahan:
1 labu bawang besar holland (kaler kuning) dicincang halus
4 sb (rata) tepung gandum
1 kiub ayam
2 sb sos tiram
2 sb kicap manis (untuk gelapkan sos)
4 sb sos lada hitam
2 sb lada hitam ditumbuk kasar
3 cawan air (atau lebih)
1 labu bawang besar holland (kaler kuning) dicincang halus
4 sb (rata) tepung gandum
1 kiub ayam
2 sb sos tiram
2 sb kicap manis (untuk gelapkan sos)
4 sb sos lada hitam
2 sb lada hitam ditumbuk kasar
3 cawan air (atau lebih)
Sedikit oregano
2 sb mentega
Cara-Cara:
2 sb mentega
Cara-Cara:
- Cairkan mentega ke dalam periuk (sauce pan),tumis bawang besar hingga layu dan wangi (jangan sampai garing nanti pahit lak)
- Masukkan lada hitam yang ditumbuk kasar, tumis sekejap.
- Masukkan tepung gandum (xyah bancuh ngan air) kacau selalu supaya tidak bergentel.
- Masukkan air.Kacau sebati (guna hand whisk lagi senang nak kacau).Masukkan kiub ayam
- Masukkan sos lada hitam,sos tiram dan kicap.Kacau sebati.Kalau nampak pekat sangat tambah sedikit air.Masukkan oregano.Renehkan sebentar
- Sesuaikan rasa.Kalau nak lebih gelap tambah sukatan kicap.
SELAMAT MENCUBA.
0 Response to "RESEPI CHICKEN CHOP."
Post a Comment