Bahan-bahan (untuk 100 biji bahulu)
Tepung gandum (dalam 250g)
Telur (10 biji)
Gula (400g)
Cara-cara membuat:
- Susun bahan-yang diperlukan pada satu tempat
- Pecahkan 10 biji telur dan masukkan kedalam bekas mixer atau bekas batter
- Masukkan 400g gula kedalam bekas mixer atau bekas tadi
- Mulakan mixer atau gaul sebatian tadi sehingga menjadi kembang dan bertukar menjadi putih (agak-agak dalam 5 minit dengan menggunakan mixer)
- Masukkan 250g tepung gandum ke dalam mixer secara perlahan lahan setelah sebatian kembang.
- Biarkan mixer untuk seminit dua lagi atau gaul sehingga sebatian menjadi rata.
- Sementara membuat adunan tadi, panaskan bekas acuan untuk membuat bahulu di dalam oven. Setelah adunan siap, keluarkan bekas acuan tadi dan sapukan minyak pada bekas acuan tersebut.
- Berhati-hati semasa ingin mengeluarkan acuan tersebut. Gunakan kain alas untuk mengeluarkan acuan tersebut kerana acuan tersebut sangat panas.
- Masukkan adunan ke dalam bekas acuan tersebut. Jangan letak sehingga penuh kerana nanti kuih akan kembang dan akan terkeluar daripada landasannya. Orang biasa panggil 'bentat'.
- Bakar di dalam oven pada suhu 200C selama 10 minit ataupun sehingga nampak kekuningan.
- Keluarkan dengan berhati-hati dan letakkan dalam bekas.
- Selesai membuat kuih bahulu
SELAMAT MENCUBA.
0 Response to "RESEPI KUIH BAHULU TRADISIONAL."
Post a Comment