RESEPI KUIH GOYANG / KUIH ROS.



Bahan-bahan ~ 200 biji 
2 kampit tepung beras
3 cawan gula
1 biji telur
1 biji kelapa ~ di perah sehingga 3x,  setiap perahan diasing-asingkan
air ~ jika perlu di tambah
sedikit esen ros
secubit garam
sedikit pewarna merah jambu

Tepung beras, gula, telur dan perahan santan pertama di gaul sebati.
Jika adunan agak pekat  campurkan perahan santan berikutnya tapi  jangan di letakkan semua, letakkan sedikit demi sedikit. 
Gaul hingga sebati.
Kemudian tapis 

Panaskan minyak dan rendam acuan kuih goyang ke dalam  kuali yg telah di isi minyak.
Gunakan api sederhana 
Bila minyak dah panas, acuan pun dah panas, celupkan acuan ke dalam adunan.
Goyang-goyangkan acuan hingga kuih tertanggal dari acuan 
Jika kuih agak tebal, tambahkan sedikit lagi air santan
Setelah kuih kuning keemasan angkat dan toskan minyaknya atas redai
Bila dah sejuk segera simpan ke dalam bekas kedap udara.


SELAMAT MENCUBA.

sumber

0 Response to "RESEPI KUIH GOYANG / KUIH ROS."

Post a Comment