Bahan2 laksa(tidak terhad):
- Bihun(yg sudah dicelur n ditoskan)
- Isi ayam (yang digoreng lebih sedap)
- Tauhu goreng
- Telur dadar
- Tauge(celur seketika)
- Cendawan hitam(celur)
- 300g udang(celur)
- Telur rebus
- Sambal belacan dan limau kasturi
Bahan2 kuah laksa:
- 200g pes laksa sarawak hj manan
- 2 liter air
- 200g udang tanpa kulit-boleh juga dicincang
- 2 batang serai-ketuk
- 200ml santan pekat
- Garam n gula/perasa secukupnya
- Masak 2 liter air sehingga mendidih dan celurkan udang (300g) seketika. Boleh juga rebus isi ayam tadi jika tidak suka digoreng. Toskan.
- Masukkan rempah laksa,serai yang diketuk dan masak sehingga mendidih. Masukkan udang(200g) untuk kuah,santan,garam,gula. Biarkan mendidih dan sebatikan rasa.
0 Response to "RESEPI LAKSA SARAWAK."
Post a Comment