Bahan-bahan (+ - 24 set,48 keping)
2 biji (80g) telur putih L size
60g gula kastor
80g almond powder
120g gula aising
sedikit esen vanilla
Inti:ganache,kiwi fruit filling,blueberry fruit filling
Cara-cara:
1.Ayak almond powder dengan gula aising.
2.Pukul putih telur dengan gula kastor sehingga berbuih.Masukkan esen vanilla pukul lagi
sehingga kembang/bertanduk.(Bila terbalik mangkuk telur tu tak jatuh..kira oklah tu)
3.Masukkan sikit demi sedikit bahan yang diayak tadi ke dalam telur putih.Kacau perlahan-
lahan macam buat kek.Masukkan pewarna,kaup balik hingga rata.
4.Masukkan adunan yang dah siap ni ke dalam piping bag yg telah diletak nozel 10,picitkan
adunan sebesar duit 20sen atau 50sen ke atas dulang yang di alas dengan baking paper.
Jarakkan setiap satu lebih kurang 3 cm.Ambil toothpick,pecahkan mana-mana gelembung
udara yang terbentuk di permukaan macarons-untuk mengelakkan permukaan macarons jadi
berlubang bila dibakar.Ketuk-ketuk bahagian bawah dulang utk bagi adunan rata.
5.Biarkan macarons kering atau tak melekat di tangan sebelum dibakar.Lebih kurang 30-40
minit sebelum dibakar.(Bergantung pada cuaca juga ni.Saya letak bawah kipas bagi dia cepat
kering.Sebelum bakar tu,test dulu dengan jari,kalau dah tak melekat tu bolehlah dibakar).
6.Bakar dalam oven pada suhu 150 degree selama 15 minit.Sejukkan sebelum letak inti.
7.picitkan adunan sebesar duit 20sen atau 50sen,kemudian ketuk2 bahagian bawah dulang untuk keluarkan gelembung udara dan juga untuk bagi permukaan macarons rata.
8.Masukkan dulang macarons ke dlm oven,letak di rak bawah,bakar macarons di dalam oven pada suhu 150 'C selama lebih kurang 15 minit.
0 Response to "RESEPI MACAROONS MABELES."
Post a Comment