RESEPI MEE KARI KERANG.



Bahan-bahan:

8 ulas bawang merah - dikisar
4 ulas bawang putih - dikisar
10 tangkai cili kering - dikisar
1 cwn udang kering - direndam n dikisar 
1 cawan rempah kari daging - ita guna BABAS
1 biji santan 
2 inc halia - dititik
2 inc lengkuas - dititik
2 btg serai - dititik
3 kpg asam keping
garam dan gula secukup rasa 
1/2 kg daging - ita guna batang pinang
10 ekor udang - yg besar
fish ball
kerang 
tauhu sponge yg dah goreng

Bahan dimakan bersama

Mee kuning 
Timun dihiris halus
Tauge
Telur rebus  
Daun sup dan daun bawang - dihiris halus
Bawang goreng
Limau kasturi
Cili Jeruk - jika suka

Cara-cara:

Tumis bahan yg dikisar hingga garing dan naik bau.
Masukkan rempah kari daging yg tlh dibancuh dgn air, halia,lengkuas dan serai.
Masukkan air dan biar ia didih.
Masukkan daging dan biar hingga daging empuk (jika tak pakai daging batang pinang rebus daging terlebih dahulu n masukkan dgn air rebusan sekali).
Kemudian masukkan santan dan asam keping dan biar hingga merenih.
Masukkan udang, kerang dan fish ball.
Masukkan garam dan gula secukup rasa.
Akhir sekali masukkan tauhu sponge. 
Biarkan kuah mendidih
Sedia dihidangkan


sumber

0 Response to "RESEPI MEE KARI KERANG."

Post a Comment