Bahan-bahan (Utk 2kg Daging )
2 kg Daging (Btg Pinang) Direbus Empuk
400 gram Cili Kering
2 labu Bawang Merah Besar
5 ulas Bawang Putih
4 cm Lengkuas
2.5 cm Halia
4 - 5 btg Serai
400 gram Cili Kering
2 labu Bawang Merah Besar
5 ulas Bawang Putih
4 cm Lengkuas
2.5 cm Halia
4 - 5 btg Serai
150 gram Ketumbar (pandai2 agak)
150 gram Jintan Manis (pandai2 agak)
150 gram Jintan Manis (pandai2 agak)
250 gram Gula Merah @ Gula Perang @ Gula Putih
1 bj Kelapa (perah jd santan pekat)
Jus Asam Jawa
50 gram Kerisik (tak letak pun takpe)
2-3 Org Pembantu & Kesabaran Yg Tinggi (percaya la nak siat daging 2 kilo sorang2 ni bukan kerja yg "menyeronokkan" ...
Jus Asam Jawa
50 gram Kerisik (tak letak pun takpe)
2-3 Org Pembantu & Kesabaran Yg Tinggi (percaya la nak siat daging 2 kilo sorang2 ni bukan kerja yg "menyeronokkan" ...
Cara-cara~~
Bahan2 blend sekali dgn Bwg Besar,Bwg Putih,Ketumbar Dan Jintan (yg dah digoreng tanpa minyak)
Kemudian tumis bhn2 yg dah blend td (agak2 minyak ya...jgn terlebih plak)
Masukkan Gula Merah dan kerisik tu td
Masukkan Jus Asam Jawa (agak2 rasanya)
Masukkan Santan pekat
Goreng Tumisan sampai pecah minyak
Tunggu sampai garing tumisan kita
Ambil daging yg kita dah carik2
tutup api tumisan dan masukkan daging
Kacau sampai rata baru bukak api balik ...gunakan api yg kecil ..kat sini kesabaran memainkan peranan yg penting...kalau melekat2 "JGN TAMBAH MINYAK!!!"...masukkan sedikit air je...
Dan kacau lah sampai betul kering dan garing ...kacau jgn berketul2 pastikan kita gunakan api yg betul2 kecil ...
SELAMAT MENCUBA.
0 Response to "RESEPI SERUNDING DAGING."
Post a Comment