RESEPI SERUNDING IKAN.






BAHAN-BAHAN


  • 1 kilo ikan dan asam keping
  • 2 cawan santan
  • ½ cawan minyak
  • Garam dan gula secukup rasa


BAHAN A (DIKISAR SEMUA)
  • 7 batang serai
  • 2 inci halia
  • 20 tangkai cili kering
  • 20 biji bawang merah
  • 10 biji @ 1 labu bawang putih


CARA MEMBUATNYA
  1. Rebus ikan dengan asam keping dan ½ sudu garam.
  2. Asingkan isi ikan dan tulang. Isi ikan ditumbuk dan tulang ikan dikisar dan ambil airnya.
  3. Sediakan kuali dan masukkan minyak
  4.  Masukkan bahan yang dikisar (A)
  5. Setelah itu terus masukkan ikan dan tambahkan santan serta air rebusan ikan ke dalam kuali.
  6. Masukkan gula dan garam secukup rasa.
  7. Kacau hingga kering.

0 Response to "RESEPI SERUNDING IKAN."

Post a Comment