RESEPI KUIH DENDERAM.


Kuih nie banyak dh jual kat pasar2 malam.. Sebenarnya nak buatnya cukup simple dan mudah...

Kat bawah nie saya sediakan resepi nya.. Jom memasak..

SELAMAT MENCUBA!!!


Bahan-bahan ( kalau sekilo tepung boleh dapat 300~400 biji )

1 kampit tepung beras yg 1kg 
2 1/2 cawan air 
segenggam tepung gandum
minyak secukupnya untuk menggoreng (guna minyak yg agak banyak untuk goreng denderam)


Cara-cara

Masak gula dengan air sampai mendidih,..perlahankan api supaya air gula tidak melimpah,..kacau sampai gula betul-betul hancur.
Tapiskan air gula terus ke dalam tepung sambil di kacau agar tepung tidak berketul-ketul...(tuang masa air gula panas-panas)

setelah sejuk sedikit,..uli bancuhan tepung macam uli roti canai,...pastikan adunan tidak terlalu keras dan tidak terlalu lembut,..agak2 boleh di canai macam nak buat biskut.

perapkan semalaman,bila nak goreng canaikan atas plastik yg telah disapu sedikit minyak supaya tidak melekat. terapkan guna acuan donat,..acuan ni siap ada lubang kat tengahnya,..so x payahlah guna jari or anything utk melubangkannya. Pastikan minyak betul2 panas bila nak menggoreng,..try masukkan 1 dulu...klau cepat je timbulnya n x hancur...menjadilah tu..


sumber

0 Response to "RESEPI KUIH DENDERAM."

Post a Comment