RESEPI ROJAK BUAH.



Bahan-bahan :
1 botol kecil kicap lemak masin [aleen guna lemak manis]
1 paket gula merah cap bintang [500gm berat]
100gm gula pasir
1 buku kecil belacan [bakar, dihancurkan]
1/2 botol sos cili
3 sudu makan petis udang
3-4 sudu makan cili kering blender [nk pedas lebihkan..]
bijan secukupnya [digoreng tanpa myk]
250gm tepung ubi/tpg kanji.tpg tapioca starch [dibancuh dgn air secukupnya]

Cara-cara :
- masukkan semua bahan dalam peiruk kecuali bancuhan tpg ubi, ketepikan dulu
- masak atas api hingga licin, jika ada rasa kurang tambahlah apa yg perlu
- masukkan sdkt demi sdkt bancuhan tpg ubi, kacau tanpa henti supaya tak bergentel
- masak hingga kuah sdkt pekat & licin
- akhir sekali masukkan bijan yg siap digoreng, gaul mesra tutup api, sejukkan
- simpan dlm bekas bertutup

** Cadangan Hidangan, goreng kcg tanah dgn sdkt myk, lps tu tumbuk kcg tabur atas rojak, hidangkan.


sumber

0 Response to "RESEPI ROJAK BUAH."

Post a Comment