Bahan-bahan:
- 1 ekor ayam ( potong 12 )
- 1 labu bawang besar ( blend )
- 5 ulas bawang merah ( blend )
- 3 ulas bawang putih ( blend )
- 1 cm halia ( blend )
- 1 labu bawang besar ( potong bulat - hiasan )
- 2 batang serai ( ketuk )
- 3-4 sudu makan cili boh
- 1-2 sudu makan tomato puri (kalau xde ganti ngan sos tomato)
- Buah tomato
- Air Asam Jawa
- Minyak
- Garam, Gula @perasa
- Air
Cara-Cara:
- Perasakan ayam dengan garam kunyit, goreng 2/3 masak dan ketepikan
- Tumiskan bahan kisar bersama serai hingga wangi dan garing.
- Masukkan cili boh, tumis hingga pecah minyak
- Masukkan tomato puri. Kacau sebati
- Masukkan air asam jawa.Sesuaikan rasa (Tambah air jika nk lebih berkuah)
- Masukkan ayam, kacau sebati. Kemudian masukkan bawang besar.Kacau sebentar.
- Dah siap
0 Response to "RESEPI AYAM MASAK MERAH."
Post a Comment