Bahan-bahannya;
1 kg sotong dibersihkan.
1 biji kelapa diambil dalam 3 mangkuk atau lebih santan (jangan banyak sangat sebab sotong akan kecut)
1 labu bawang besar-dimayang
6 ulas bawang kecik-tumbuk
3 ulas bawang putih-tumbuk
1/2 inci halia-tumbuk
1 sudu halba campur
1 peket serbuk kari ikan
2 sudu serbuk cili-masukkan dalam bawang tumbuk
1 sudu asam jawa dibancuh dengan air
1 biji buah mangga
1/2 biji lobak putih
4-5 biji bendir
1 biji buah tomato
Daun kari
Daun ketumbar
Cara-caranya;
- Tumiskan bawang besar
- Masukkan halba campur
- Masukkan daun kari.
- Masukkan bahan tumbuk (bawang kecik, bawang putih, halia dan cili)
- Tumis hingga naik minyak.
- Masukkan serbuk kari yang telah dibancuh dengan air.
- Tumis lagi hingga naik minyak.
- Masukkan air asam jawa.
- Masukkan santan.
- Masukkan lobak putih yang telah dipotong.
- Masukkan 2 hirisan besar mangga muda.
- Bila menggelegak, masukkan sotong.
- masukkan garam dan gula.
- Bila sotong hampir masak, masukkan bendir, buah tomato dan daun ketumbar.
- Siap!!.
SELAMAT MENCUBA.
0 Response to "RESEPI KARI SOTONG MAMAK STYLE."
Post a Comment