RESEPI KARI SOTONG MAMAK STYLE.



Bahan-bahannya;
1 kg sotong dibersihkan.
1 biji kelapa diambil dalam 3 mangkuk atau lebih santan (jangan banyak sangat sebab sotong akan kecut)
1 labu bawang besar-dimayang
6 ulas bawang kecik-tumbuk
3 ulas bawang putih-tumbuk
1/2 inci halia-tumbuk 
1 sudu halba campur
1 peket serbuk kari ikan
2 sudu serbuk cili-masukkan dalam bawang tumbuk
1 sudu asam jawa dibancuh dengan air
1 biji buah mangga
1/2 biji lobak putih
4-5 biji bendir
1 biji buah tomato  
Daun kari
Daun ketumbar

Cara-caranya;

  1. Tumiskan bawang besar
  2. Masukkan halba campur
  3. Masukkan daun kari.
  4. Masukkan bahan tumbuk (bawang kecik, bawang putih, halia dan cili)
  5. Tumis hingga naik minyak.
  6. Masukkan serbuk kari yang telah dibancuh dengan air.
  7. Tumis lagi hingga naik minyak.
  8. Masukkan air asam jawa.
  9. Masukkan santan.
  10. Masukkan lobak putih yang telah dipotong.
  11. Masukkan 2 hirisan besar mangga muda.
  12. Bila menggelegak, masukkan sotong. 
  13. masukkan garam dan gula.
  14. Bila sotong hampir masak, masukkan bendir, buah tomato dan daun ketumbar.
  15. Siap!!.

SELAMAT MENCUBA.


0 Response to "RESEPI KARI SOTONG MAMAK STYLE."

Post a Comment