BAHAN-BAHAN :
6 ekor puyuh salai
2 biji kelapa parut ambil santan yg pekat
5 biji ubi kentang - kupas kulit dan belah 4
5 batang serai-dititik
1 keping asam keping yang kecil
Garam secukup rasa
BAHAN DITUMBUK LUMAT :
10 biji cili api
5 cm kunyit hidup
CARA MEMASAK :
1. Puyuh dipotong 2 dan di ketepi kan dulu . Masukkan bahan ditumbuk ke dalam periuk berisi santan pekat , serai , asam keping dan ubi kentang . Kacau semua bahan dan biarkan sampai kuah masak dan ubi kentang menjadi empuk . Masukkan semua puyuh tadi serta gaul bagi rata kuahnya kemudian masukkan garam secukupnya dan biarkan kuah mendidih serta puyuh sebati dengan kuah .
* Kalau suka kuah yang banyak tambah la lagi santan .
SELAMAT MENCUBA.
0 Response to "RESEPI PUYUH SALAI MASAK LEMAK CILI API."
Post a Comment