RESEPI KUIH TALAM PANDAN.



Bahan- Bahannya : (utk acuan 7"X 10.5")

Lapisan Bawah : (adunan hijau)

  • 200g gula pasir
  • 5 helai daun pandan- diblend & ambil airnya
  • 190g tepung beras
  • 23g tepung ubi kayu
  • 1 1/2 sudu teh air kapur
  • 1/2 sudu teh pewarna hijau
  • Air
Cara Membuat bahagian bawah (adunan hijau) :
  1. Masak gula bersama air sehingga gula larut.
  2. Mesinkan daun pandan bersama air & campurkan bersama air gula
  3. Gaul tepung-tepung tadi, bersama air daun pandan & air gula serta campurkan air kapur. Jadikan adunan ini 1 litre (4.5 cawan).
  4. Tambahkan sedikit pewarna hijau.
  5. Kacau adunan ini diatas api sehingga naik wap.
  6. Masukkan kedalam acuan & kukuslah selama 20 minit.
Lapisan Atas : (adunan Putih)
  • 200ml santan pekat
  • 70g tepung gandum 
  • 35g tepung beras
  • 35g  tepung ubi
  • Air
  • 1 1/2 sudu teh garam
Cara Membuat bahagian atas (adunan putih):
  1. Panaskan santan sebentar sehingga panas, tak perlu mendidih.
  2. Gaulkan bahan yang disenaraikan dengan santan suam & air. Jadikan bancuhan ini 1 litre.
  3. Masukkan bancuhan ini kedalam periuk 
  4. Panaskan sehingga naik wap.
  5. Bila adunan bawah sudah masak, lorekkan diatasnya dengan garpu (fungsi supaya adunan atas & bawah akan melekat)
  6. Tuangkan adunan putih keatas adunan hijau & kukuskan selama 25 minit . Bila telah masak bukakan tudung kukusan & kukuskan selama 5 minit lagi supaya air diatas kuih kering.
  7. Angkat & sejukkan, barulah boleh dipotong. 

0 Response to "RESEPI KUIH TALAM PANDAN."

Post a Comment