Bahan- Bahannya : (utk acuan 7"X 10.5")
Lapisan Bawah : (adunan hijau)
- 200g gula pasir
- 5 helai daun pandan- diblend & ambil airnya
- 190g tepung beras
- 23g tepung ubi kayu
- 1 1/2 sudu teh air kapur
- 1/2 sudu teh pewarna hijau
- Air
- Masak gula bersama air sehingga gula larut.
- Mesinkan daun pandan bersama air & campurkan bersama air gula
- Gaul tepung-tepung tadi, bersama air daun pandan & air gula serta campurkan air kapur. Jadikan adunan ini 1 litre (4.5 cawan).
- Tambahkan sedikit pewarna hijau.
- Kacau adunan ini diatas api sehingga naik wap.
- Masukkan kedalam acuan & kukuslah selama 20 minit.
Lapisan Atas : (adunan Putih)
- 200ml santan pekat
- 70g tepung gandum
- 35g tepung beras
- 35g tepung ubi
- Air
- 1 1/2 sudu teh garam
- Panaskan santan sebentar sehingga panas, tak perlu mendidih.
- Gaulkan bahan yang disenaraikan dengan santan suam & air. Jadikan bancuhan ini 1 litre.
- Masukkan bancuhan ini kedalam periuk
- Panaskan sehingga naik wap.
- Bila adunan bawah sudah masak, lorekkan diatasnya dengan garpu (fungsi supaya adunan atas & bawah akan melekat)
- Tuangkan adunan putih keatas adunan hijau & kukuskan selama 25 minit . Bila telah masak bukakan tudung kukusan & kukuskan selama 5 minit lagi supaya air diatas kuih kering.
- Angkat & sejukkan, barulah boleh dipotong.
0 Response to "RESEPI KUIH TALAM PANDAN."
Post a Comment