Bahan2 untuk lapisan bawah
2 cawan tepung beras
3 tbsp tepung ubi
1 1/2 tsp garam
6 tbsp gula
300ml santan (saya kurangkan jadi 200ml je)
700ml air (Saya tambahkan jadi 800ml)
300gm keladi (yang dipotong kiub dan dikukus seketika)
Cara membuatnya;
- bancuh semua bahan dan ratakan
- tapis dan masak seketika sehingga keluar wap sahaja
- tutup api dan masukkan keladi yang telah dikukus
- Kacau sebati dan tuang ke dalam loyang bersaiz 10 x 10 x 3
- sebelum tu lapik loyang dengan plastik di dasarnya bagi memudahkan kita memotong nanti
- Kukus selama 25 minit.
Bahan untuk Lapisan atas
1 1/2 cwan tepung gandum
200gm gula
3 biji telur
200ml santan
500ml air
pewarna ungu dan perasa keladi
Cara membuatnya;
- Bancuh semua bahan dan tapis ke dalam periuk.
- Masak seketika sehingga keluar wap
- Tutup api dan bolehla di tuangkan perlahan-lahan ke atas adunan yang telah dikukus tadi.
- Kukus lagi 30 minit.
- Buka penutup pengukus setelah masak
- Kuih bolahlah dipotong setelah ia betul2 sejuk.
0 Response to "RESEPI KUIH TALAM KELADI."
Post a Comment