RESEPI TALAM UBI KAYU.



LAPISAN BAWAH
Bahan-bahannya:-
  • 700gm ubi kayu (parut dan timbang)
  • 100ml santan pekat
  • 300ml air
  • 250gm gula castor
  • sedikit pewarna kuning
Cara-caranya:-
  1.  Satukan kesemua bahan-bahan kedalam periuk dan kacau rata
  2.  Masak semua bahan-bahan sehinga pekat
  3. Tuang kedalam loyang dan kukus selama 25 minit
LAPISAN ATAS:-
Bahan-bahannya:
  • 100gm tepung beras
  • 50gm tepung ubi
  • 50gm tepung gandum
  • 2 tsp garam
  • 200ml santan pekat
  • 800ml air
  • * sy guna 500 ml santan sederhana pekat dan 500 ml air
Cara-caranya:-
  1. Bancuh semua bahan-bahan diatas
  2. Tapis kedalam periuk, masak sehingga naik wap
  3.  Tuang keatas lapisan bawah
  4.  Kukus selama 30 minit.

SELAMAT MENCUBA.

0 Response to "RESEPI TALAM UBI KAYU."

Post a Comment