RESEPI SERI MUKA PANDAN SUKATAN CAWAN.



Assalamualaikum dan selamat petang semuanya..

Anda dah memikirkan menu untuk minum petang hari nie??? Apa??? Belum??? Jom saya nak share dengan anda semua 1 resepi yang sangat sesuai di hidang untuk minum petang ataupun sarapan pagi... Kuih seri muka pandan... Mudah dan sedap..

Disini saya dah sediakan resepinya khas untuk anda semua...

SELAMAT MENCUBA!!!


Bahan-Bahan untuk Lapisan Bawah

2 cawan santan cair (sama dengan sukatan pulut) 
1 sudu teh garam 
2 sudu teh minyak masak 

Cara-Cara untuk Membuat Lapisan Bawah

1) Bersihkan dan toskan beras pulut sehingga air kering. 
2) Masukkkan ke dalam Loyang (10x10) yang dialas oleh kertas plastik (14x14) 
3) Sapukan minyak di sekeliling loyang. 
4) Masukkan santan cair dan garam ke dalam loyang. 
5) Kemudian tuangkan campuran ke dalam pulut. 
6) Gaul sebati dan kukuskan selama 25 minit. Sekali-sekala hendaklah dikacau supaya pulut masak dengan lebih rata. 
7) Santan dgn pulut mesti mempunyai paras yang sama. 
8) Kukuskan beras pulut dengan semua bahan selama 30 minit. 
9) Setelah masak, tekan pulut tadi sehingga mampat dan padat dalam loyang. 
10) Sedia untuk dilapis dengan lapisan atas. 

Bahan-Bahan untuk Lapisan Atas 

2 cawan santan pekat
150 mL air + 4 helai daun pandan
(Dikisar dan ditapis untuk dijadikan air pandan)
1 cawan tepung gandum
1 1/2 sudu besar tepung jagung
3/4 cawan gula pasir (jika hendak manis-1 cawan gula)
1 biji telur ayam
1/2 sudu teh garam
Sedikit pewarna hijau 

150 mL air + 4 helai daun pandan 
(Dikisar dan ditapis untuk dijadikan air pandan) 
1 cawan tepung gandum 
1 1/2 sudu besar tepung jagung 
3/4 cawan gula pasir (jika hendak manis-1 cawan gula) 
1 biji telur ayam 
1/2 sudu teh garam 
Sedikit pewarna hijau 

Cara-Cara untuk Membuat Lapisan Atas

 1) Masukkan tepung gandum, tepung jagung, telur, santan pekat, gula pasir dan garam ke dalam bekas. Kacau sehingga sebati. Kemudian masukkan air dan kacau lagi.
2) Selepas itu, masukkan pewarna hijau dan sedikit daun pandan.
3) Campurkan semua bahan-bahan dan kacau sehingga rata dan sekata dengan whisker.
4) Tapis ataupun kisar untuk memastikan tiada bintilan dalam adunan tepung.
5) Kemudian tuangkan campuran (adunan hijau) ke atas pulut yang telah ditekan.
6) Kukus semula selama 1/2 jam atau sehingga masak.
7) Balut penutup periuk dengan aluminium foil, tuala atau kain bersih supaya air kukusan tidak menitik di atas permukaan kuih.
8) Masak sekejap di atas api perlahan sehingga naik wap.
9) Setiap 10 minit penutup dibuka untuk membuangkan wap air.
10) Sejukkan dengan betul-betul sebelum keluarkan dari acuan lompang.
11) Selepas itu, barulah potong mengikut saiz sesuka hati dan dihidangkan.
Tips: Gunakan pisau yang bersaiz kecil. Celupkan pisau ke dalam air
dan potong mengikut saiz yang dikehendaki. Buangkan pulut tersebut sekiranya ada pulut yang melekat di
pisau. Celup pisau ke dalam air lagi dan sambung memotong kembali sehingga selesai.

2) Selepas itu, masukkan pewarna hijau dan sedikit daun pandan. 
3) Campurkan semua bahan-bahan dan kacau sehingga rata dan sekata dengan whisker. 
4) Tapis ataupun kisar untuk memastikan tiada bintilan dalam adunan tepung. 
5) Kemudian tuangkan campuran (adunan hijau) ke atas pulut yang telah ditekan. 
6) Kukus semula selama 1/2 jam atau sehingga masak. 
7) Balut penutup periuk dengan aluminium foil, tuala atau kain bersih supaya air kukusan tidak menitik di atas permukaan kuih. 
8) Masak sekejap di atas api perlahan sehingga naik wap. 
9) Setiap 10 minit penutup dibuka untuk membuangkan wap air. 
10) Sejukkan dengan betul-betul sebelum keluarkan dari acuan lompang. 
11) Selepas itu, barulah potong mengikut saiz sesuka hati dan dihidangkan. 
Tips: Gunakan pisau yang bersaiz kecil. Celupkan pisau ke dalam air dan potong mengikut saiz yang dikehendaki. Buangkan pulut tersebut sekiranya ada pulut yang melekat di 
pisau. Celup pisau ke dalam air lagi dan sambung memotong kembali sehingga selesai.
400 gm atau 2 cawan beras pulut putih (direndam selama 3 jam) 


sumber

0 Response to "RESEPI SERI MUKA PANDAN SUKATAN CAWAN."

Post a Comment