RESEPI KUIH BAKAR PANDAN / KUIH BINGKANG.



Selamat petang semua,

Hari nie membakar-bakar lah kite.... Kuih bakar pandan in da house.. Sangat sedap dimakan panas-panas... Kombinasi dengan bijan, terserlah tradisionalnya kuih nie...

So, saya dah sediakan resepinya.. Jom ramai-ramai kita membakar..

SELAMAT MENCUBA!!!!


Bahan bahan:
1 cawan tepung gandum
1 cawan gula
1 cawan air pandan
1 cawan santan
1 cawan susu cair 
3 biji telur
Sedikit pewarna hijau - saya guna pes pandan
Sebagai hiasan - sedikit bijan

Cara membuatnya:
Masukkan semua bahan ke dalam blender kecuali bijan.
Blender hingga sebati. 

Sapukan loyang dengan sedikit minyak dan tuangkan bahan tadi ke dalamnya. Taburkan bijan (jika suka).

Bakar selama 40 minit pada suhu 180c hingga masak. Untuk dapat kan permukaan yg berkerak @ garing bolehlah tambah masa membakar. Saya bakar selama 1 jam untuk menghasilkan kerak yang banyak.


0 Response to "RESEPI KUIH BAKAR PANDAN / KUIH BINGKANG."

Post a Comment